Přečtěte si o nás:

http://www.patriotmagazin.cz/pivni-revoluce-teprve-prijde-vzkazuji-z-havirova-stajgr-s-bulacem/

Pivní revoluce teprve přijde, vzkazují z Havířova „Štajgr s Bulačem“

13.10.2016 MAGAZÍN PATRIOT

Rozvoj minipivovarů v našem regionu pokračuje. Jen za poslední tři roky se jejich počet zdvojnásobil a blíží se k ještě nedávno jen těžko uvěřitelným čtyřem desítkám. Magazín PATRIOT se rozhodl je mapovat prostřednictvím seriálu, který, jak věříme, bude pro čtenáře objevnou cestou za poznáním historické tradice i současnosti pivovarnictví v Moravskoslezském kraji.

Pivní revoluce teprve přijde, vzkazují z Havířova „Štajgr s Bulačem“

Slezský pivovar funguje v Havířově od srpna roku 2014

Havířovský hostinec „U Balona“ býval díky svému výčepnímu dlouhé roky vnímán jako místo, kde je host pánem a je o něj až mateřsky postaráno. Snad i proto se jej Martin Balon, který však není se svým předchůdcem v rodinné přízni, ujal s podobnou vizí. A tak není divu, že jedním z jeho hlavních cílů bylo hned od počátku, který se datuje do roku 2010, postavení vlastního minipivovaru.

Nabídnout lidem něco opravdu nového formou tradičně vařených piv, to však není proces uskutečnitelný lusknutím prstu. Jelikož nebyl z oboru, musel si nejprve projít provozem hostince jako takového. Až poté se definitivně rozhodl, že na místě, které bylo postaveno už v roce 1911 spolkem občanů Bludovic, realizuje sen o pivu vlastní výroby.

„K tomu došlo až v létě 2014, kdy jsme otevřeli pivovar s tím, že budeme vařit vlastní pivo čistě pro naši hospodu. Rodilo se to pomaličku, i když nápad přišel rychle. Zvažovali jsme, zda pivovar k hostinci přistavět nebo ho udělat ve sklepních prostorách,“ dává se Balon do vysvětlování okolností vzniku dnešního Slezského pivovaru.

Zvítězila druhá varianta, díky které nakonec mají zejména zvídaví lidé možnost dívat se přes okno z interiéru hostince přímo do varny a vidět tak ruční práci při výrobě piva. Technologii se jim podařilo umístit do sklepních prostor přesně na míru. Pak už zbývalo „jen“ sehnat zkušeného sládka, se kterým se shodli na recepturách, a mohlo se začít.

„Myslím si, že většina lidí naši snahu přijala s povděkem. Nechtěli jsme nic podcenit, a tak jsme hned na začátku měli tři piva na čepu. Pak jsme šli dál a zkoušeli různé speciály, nejdříve vánoční a silnější piva, nejprve spodně kvašená s dlouhým ležením. Od letošního roku jsme přešli i k svrchně kvašeným,“ popisuje postupný vývoj majitel havířovského minipivovaru.

Štajgr a Bulač? Přišlo jim fér přiznat, odkud jsou

Přestože je Havířov docela velké město, pivní scéna je v něm spíše konzervativní, což ale obecně platí pro celý náš kraj. Malé pivovary sice každým rokem sbírají více a více zkušeností, ale většina z nich jsou ryzí průkopníci, kteří teprve zjišťují, jak vůbec bude jejich „byznys“ fungovat.

Proto je sympatické, že se náš průvodce nebál vsadit na regionální rázovitost, kterou promítl do názvů piv. Drží se hornické tradice, která je sice kvůli ekonomickým problémům na ústupu, ale síla nostalgie lidi pořád oslovuje.

„Dumali jsme nad názvy dlouho a jediné, co nám z toho vycházelo, byla úcta k hornické tradici, která tady přes stovku let existuje. Přišlo nám fér přiznat, že jsme odsud. Už kvůli lidem, bývalým nebo současným horníkům, kteří k nám chodí,“ říká Balon, proč se to v jeho pivovaru, razícím heslo „Bo fajne pivo“, jen hemží slangem známým z šachet.

„Začali jsme dvanáctkou Štajgrem a desítkou Bulačem, čímž jsme lidem rozzářili úsměv na tváři. Kdo nevěděl, co to znamená, měl na pivní kartě popisek. Chlapy to opravdu rozesmálo a pobavilo. U černého piva to pak byla přirozeně Štola, no a naše čtvrté stálé pivo je třináctka polotmavá neboli Hajcman. Jelikož se to líbí, chceme v tom dál pokračovat,“ přiznává havířovský pivovarník, že i další názvy jako Hever, Bijok nebo Robka si lidé prostě zapamatují.

A to včetně těch přespolních, kdy asi nemusíme připomínat, že z pohraničí Polska se rekrutuje mnoho pivních turistů, kteří vzhledem k jazykové blízkosti velmi dobře vědí, co že se to v Havířově čepuje.

Pivní revoluce je teprve před námi

Ale teď se ještě vraťme ke speciálům, které Slezský pivovar připravuje v rámci své celoroční nabídky. To, že jejím hlavním tahounem je klasický ležák Štajgr, asi nikoho šokovat nebude, a proto nás bude zajímat právě pohled na další druhy piv.

„U nás je momentálně na čepu čtrnáctka Red Ale, patnáctka polotmavá Bijok, což je pivo německého typu, a také ještě svrchně kvašené Amarillo typu American Pale Ale. Na podzim bude nachystaná sedmnáctka Cap Bock, pivo polotmavé mnichovské a pak vánoční speciál, který děláme každý rok,“ upřesňuje Balon s tím, že se snaží mít stále k dispozici dva až čtyři speciály.

Tím se pomalu dostáváme k tomu, zda to zároveň svědčí o tom, že i do Havířova či na Ostravsko jako celek už dorazila pivní revoluce, která přináší proměnu chování obvyklých velko-konzumentů „europiva“ v nadšené degustátory a znalce nových značek.

„Pivní revoluce k nám teprve přijde. My se o ni snažíme v našem hostinci tím, že si lidé mohou dát kromě klasiky silná piva spodně i svrchně kvašená nebo chmelená za studena. Reakce jsou různé, ale vždycky si pivo najde svoji klientelu, která přijde třeba jednou za měsíc na svůj oblíbený speciálek. Je to pestré,“ usmívá se náš průvodce.

Podle něj už se revoluční pivní vlna dostavila do Brna nebo Olomouce, kde jsou mnohem více zaběhnuté ochutnávkové pivnice. V Ostravě a okolí je jich pořád relativně málo. „S našimi speciály se v ochutnávkových pivnicích objevujeme. Ale není to priorita. Rádi však pivo dodáme. Je to pro nás test, zda odvádíme dobrou práci i pro širší okolí,“ myslí si Balon.

Pořád je co zlepšovat

Jsou názory zvenčí a vzájemné porovnání tím, co může malý pivovárek popohánět k dalšímu rozvoji? „Určitě to člověka posouvá dál, protože pořád je co zlepšovat. My víme, že chceme hlavně udržet speciály tak, aby na sebe během roku navazovaly. Což je trošku složitější z hlediska předpokládané spotřeby,“ ví zakladatel pivovaru, že správný odhad pivařských chutí je klíčem k úspěchu.

Ani na naší v pořadí už devatenácté zastávce nemůžeme vynechat téma stavu trhu malých pivovarů, kterých již brzy bude v Moravskoslezském kraji čtyřicet. To je číslo, které může šokovat snad nebohého abstinenta, ale znalci volají „Jen víc a ve větší kvalitě!“. Jak se zdá, bílých míst na naší pivní mapě je pořád ještě dost.

„Konkurence je určitě zdravá, pokud je férová. Prostor pro růst tady je. Ať už to budou pivovárky hostinské, jako jsme my, nebo produkční, které budou zásobovat hospody. Jediné, co možná chybí, jsou kvalifikované síly. Minipivovary by určitě měly lidem přinést nové chutě a nezůstávat u základních piv. Vždyť odlišnost je přece důvod, proč jsme to postavili,“ podotýká Balon.

Nezbývá než souhlasit, a to s dodatkem, že jsme stále ještě v „porodní fázi“ pivní revoluce, kdy další ve světě běžná piva, jako jsou stout či porter, sice tu a tam uvaříme, ale tak trochu nesměle. „Až se tu budou objevovat i tyto speciály, dostane pivní scéna úplně jiný rozměr, což bude jenom dobře,“ uzavírá majitel havířovského pivovaru.

Tak „Dej Bůh štěstí!“ a za týden u piva zase na shledanou.

Slezský pivovar Havířov

Místo: Selská 1329/43, Havířov – Město

Druhy piv: celoročně v nabídce Bulač 10° světlé výčepní pivo, Štajgr 12° světlý ležák, Štola 12° tmavý ležák a Hajcman 13° polotmavý speciál, dále v nabídce dle sezóny speciály z amerických a australských chmelů, ale také piva německého typu či chmelené za studena

Stáčení a prodej: piva stáčejí do 10, 15, 20, 30 a 50 litrových KEG sudů a do 1,5 litrových PET lahví

 
Autor: Admin U Balona | Počet přečtení: : 784x

Přehled dalších článků