a ještě jednou ...

Napsali o nás na Euro portálu:


Bo fajne pivo

24. dubna, 00:00 - Ondřej Stratilík

Ač se zdá, že pivovarsky konzervativnější místo než Havířov neexistuje, zdejší mistrně vyladěná desítka vás uchvátí
Dobrý pivovar se pozná podle desítky. To je heslo Martina Balona. Proto když v roce 2010 koupil historický hostinec U Balona (shoda jmen je čistě náhodná, jde o původní název) na okraji Havířova a začal uvažovat o vlastním pivu, bylo hned jasné, že nabídka bude stát na světlém výčepním.
Restaurační Slezský pivovar s mottem „bo fajne pivo“ se pak rozjel v létě 2014.
„Chtěl jsem ten dům oživit a dát lidem možnost ochutnat něco jiného,“ přibližuje Balon, proč se pustil do stavby sklepního pivovaru. Pijákům tu očividně chutná, výstav se stále zvyšuje.
Loni se ve Slezském pivovaru uvařilo 700 hektolitrů. „Většina – zhruba 85 procent – se vypije přímo v hospodě, zbytek dovážíme do několika restaurací,“ vypočítává Balon. Pivo je k dostání rovněž v PET lahvích a sudech s objemem od deseti do padesáti litrů.
Vzhledem k hornické historii Havířova nesou zdejší piva tematické názvy. Ať už třeba dvanáctka Štajgr (technický pracovník) či svrchně kvašený Fajsel (havířské kladivo).
Zázrak jménem Bulač
Během naší návštěvy nekuřáckého hostince U Balona jsme začali tím alkoholově nejslabším, co na dlouhém výčepu bylo. U světlého výčepního piva Bulač (0,5 litru za 28 korun) jsme si tak chtěli ověřit, jak svá slova o desítce Martin Balon vlastně myslí.
A hned po prvním loku piva se 4,2 procenta alkoholu přichází dlouhý údiv. Tohle že je výčepní? Naprosto bezvadně vyladěné pivo s mírnou hořkostí a osvěžujícím řízem připomíná spíš špičkové ležáky. Bulač se navíc může pochlubit výjimečnou pitelností, díky níž se dá desítka pít celý večer. Exkluzivní výrobek. Tohle nepotřebuje žádný další komentář.
Zbývá ještě vyzkoušet, jak v Havířově zvládají svrchní kvašení. Testujeme tedy patnáctistupňový tmavý speciál typu porter s názvem Majstr (0,5 litru za 37 korun). A opět jde o dobrý zážitek. Z piva stoupá příjemná vůně amerického chmele. I přes výrazný 6,7procentní alkoholový náboj působí temný speciál lehce, jeho jemný kávový odér je svěží. Návštěvu Slezského pivovaru v Havířově tak doprovází pouze superlativy. A náš tip na závěr: k Balonovi vyrazit, až bude teplo, a Bulače si vychutnat na velké terase pod stromy.
Slezský pivovar
Selská 1329/73, Havířov Sládek: Lukáš Franek Nabídka: spodně + svrchně kvašená piva Co doporučujeme: mistrně vařenou desítku Bulač
Otevřeno: pivovarský hostinec U Balona otevřen do 23.00 (neděle až čtvrtek) a do 24.00 (pátek a sobota) hodin


http://www.euro.cz/archiv/bo-fajne-pivo-1344114
 
Autor: Admin U Balona | Počet přečtení: : 432x

Přehled dalších článků